Receta e Cekës: Byrek me katmer - Reçeta - Kosova Sot
Receta e Cekës: Byrek me katmer

Receta e Cekës: Byrek me katmer

PËRBËRËSIT:
Për byrek preferohet miell i ashpër, i
cili përmban gluten dhe ka elasticitet.
Për 1 kg miell merren 500-600 ml ujë
dhe 200-250 gr gjalpë.
Në mes të miellit hapet një gropë ku hidhen pak kripë,
ujë dhe 1 lugë vaj. Duke e përziernga mesi, gatuhet një
brumë i butë, i cili mpunohet në miell të shtruar dhe
ngjeshet afro 10 minuta. Brumi ndahet në kuleç të
vegjël, ,mbulohet me pecetë të lagur dhe lihet 20 ,minuta që të zbuten proteinat dhe të fitojë ,elasticitet, kurse
petët të hapen më mirë. Prej ,çdo kulaçi tëhollohen
petë madhësie pjate të ,vogël. Kuleqët lyhen me yndyrë
duke e palosur njërin mbi tjetrin. Nëse ato përmillen
me m,niseshte ose miell, qiten 3-4 copa njëra mbi
tjetrën, pastaj hapen petët e zakonshme. ,Duhet pasur
kujdes që ato gjatë hapjes mos ,të ngjiten njëra me
tjetrën, prandaj u qitet nga pak niseshte ose miell. Në
tepsi të lyer me yndyrë shtrohet gjysma e petëve të
hapura ,dhe të lyera me yndyrë. Mbi to qitet
m,mbushja dhe mbulohet me pjesën tjetër të
petëve të hapura dhe të spërkatura me myndyrë. Anët
mbështillen sa më hollë brenda. Byreku lyhet me
yndyrë dhe piqet në m,furrë me temperaturë 200 gradë
C. Pasi të largohet nga furra, mbulohet dhe pas
20 minutash, mund të shërbehet, duke e mndarë në
pjesë të dëshiruara. Mbushja mund të bëhet me
spinaq, presh, kungull, qepë, mish të bluar, lakra të
ëmbla dhe turshi, mpatate, me të brendshmet e qengjit
(mëlçi, mushkëri, zemër, veshkë) etj

(Kosova Sot)

AAAAAAAAAAAAAA
Te tjera